Édesgyökér rendelése

Az édesgyökér – vizsgálati eredmények

Az édesgyökér – vizsgálati eredmények

Az édesgyökeret már az ókorban is ismerték!!!

A növényt köptetőként és szélhajtóként használták az ókori Kínában, Egyiptomban, a Római Birodalomban és még Görögországban is. Szintén ismert édesítőszerként való használata is. De ma is számos betegség gyógyítására használják: régebben még elsődlegesen gyomorfekélyeket kezeltek vele, de ma már többek között nagyszerű gyógyír az ízületi gyulladásokra, bélgörcsre, a TBC és a májgyulladás ellen is használják, illetve a későbbiekben a policisztás petefészek betegségben szenvedő nőknél a termékenység elősegítésére ajánlottak édesgyökeret. Intravénás adagolásban a fertőző májgyulladás (hepatitis B és C) kezelésére, helyi alkalmazásban hajsamponként találkozunk vele.


Milyen vizsgálati eredmények bizonyítják az édesgyökér pozitív hatásait?

  • A glicirrizin az emésztés során glicirrinsavvá alakul át. Ez a sav enyhe gyulladáscsökkentő és nyálkaelválasztást segítő hatásokkal rendelkezik. Randomizált kontrollkísérletek bizonyítják, hogy, hogy a sav a placeboval megegyezően alkalmas az emésztőrendszer fekélyeinek gyógyítására. A hatvanas évektől számos kutatási program is indult a glicirrizin fekélyekre gyakorolt gyógyhatásának megállapítására, sőt még egy félszintetikus gyógyszerszármazékot (carbenxolone) is kifejlesztettek.
  • Kettő kísérletet is végeztek arra nézve, hogy a hepatitis C-ben szenvedő betegeket lehet-e gyógyítani glicirrizinnel. A vegyület mindkét kísérlet során csökkentette a májenzimek a fertőzés miatt megemelkedett szintjét a vérben, így arra következtethetünk, hogy enyhíti a hepatitis C okozta májkárosodást.
  •  A klinikai vizsgálatok a hepatitis B esetén is kedvező eredményeket muttattak, annak ellenére, hogy a laboreredményekben a vírus mennyisége nem változott.
  • Emésztési bajok orvoslására hatékonyabbnak tűnt, mint a placebo.
  • Enyhítette a menopauza tüneteit.

Jól látjuk tehát, hogy kísérletek bizonyítják az édesgyökér szervezetünkre gyakorolt egészségmegőrző és betegségjavító hatását.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!